woensdag 13 april 2011

Nieuwste trend: elfenoren

Elfenoren zijn de laatste trend op cosmetisch gebied, zo melden Amerikaanse media. De operatie is populair onder jongeren, maar bovenal pijnlijk en niet zonder risico.
De vraag naar puntige oren groeit, meldt de Huffington Post. Maar wie voortaan als een sprookjesfiguur door het leven wil, moet heel wat doorstaan. De procedure houdt onder meer in dat het oor wordt gesplitst en opnieuw aan elkaar genaaid om een puntje te creëren. Bovendien is de operatie onomkeerbaar: zijn de oren eenmaal vervormd, dan is er geen weg meer terug.

Puntige oren zijn al sinds 1960 op televisie te zien, in sciencefictionseries als Star Trek en films als Lord of the Rings. Jongeren, met name woonachtig aan de Amerikaanse westkust, gaan daadwerkelijk onder het mes om elfenoortjes te krijgen.

Jordan Houtz is een van hen. Hij liet zijn oren verbouwen door Steve Hawort, een zelfbenoemd 'driedimensionale kunstenaar.' "Het was gewoon iets wat me fascineerde. Het past bij mijn persoonlijkheid," zegt Houtz in de Huffington Post. Hawort vult aan: "Er zijn veel mensen die een bepaalde visie op zichzelf hebben en die willen delen met de wereld rondom hen."

Achttienplussers met een elfenorenwens kunnen bij Hawort terecht. Voor 600 dollar opereert hij beide oren. Dat Hawort geen officiële dokter is, kan de liefhebbers niet deren: een echte chirurg durft de operatie niet aan. Het heeft wel een belangrijk nadeel: Hawort mag geen verdoving toedienen.

Arts Arthur W. Perry: "De grote risico's zijn enerzijds misvorming van het oor en anderzijds infectie van het oor. Als er zich een infectie voordoet, kan het gehele oor binnen enkele dagen vernietigd zijn. Het is erg lastig, zo niet onmogelijk om het oor weer te reconstrueren."

2 opmerkingen:

  1. Hoe knettergek met je zijn om dat te laten doen.En dat ouders zoiets goed vinden.
    Erg lelijk ook niet om aan te zien.
    Riet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is wat. Ach, een kwestie van smaak. Ik geloof niet dat dit bij minderjarigen gedaan mag worden dus het meisje in de foto (ik heb deze maar iets kleiner gemaakt) is vast ge-fotosoept of heeft een paar nep-oortjes gekregen. Ik heb wel eens een keer gehoord dat het ook gemakkelijker kan, zonder operatie. Zolang er mensen zijn, zolang zullen er ook mensen zijn die zich op de een of andere manier willen "verfraaien". Dit kan door middel van een gaatje in de oren tot een volledige lichaams-tatoeage en het gebruik van implantaten onder de huid.

    BeantwoordenVerwijderen