dinsdag 6 februari 2007

Slaven

We hebben het er vast wel eens over gehad: het feit dat er geen chocolademaker te vinden is die kan garanderen dat zijn chocolade slaafvrij is gemaakt. Met slaafvrij wordt hier zelfs bedoelt: zonder kinderslavernij. Het RVU programma "de keuringsdienst van waarde" heeft hier een paar uitzendingen aan gewijd. Op een gegeven moment hadden ze het idee of ze - samen met een chocoladefabrikant - een gegarandeerde slaafvrije chocoladereep zouden kunnen maken. Ze waren heel erg verbaasd dat geen enkele chocoladefabrikant hieraan mee wilde werken. Waarschijnlijk omdat ze dan impliciet toegeven dat de rest van hun chocolade wel m.b.v. slaven gemaakt is. Daarop zijn ze zelf maar gaan kijken of ze een slaafvrije chocolade konden maken. Hieruit is Tony Chocolony geboren. Uiteraard zijn de andere chocoladefabrikanten hier niet blij mee en een is er zelfs een rechtzaak gestart tegen Tony Chocolony. Die moeite had hij beter kunnen steken in het inkopen van goede (lees: slaafvrije) cacao want hij heeft de rechtzaak verloren. Hiermee is door de rechtbank erkent dat de chocoladeindustrie zich aan slavernij schuldig maakt. Ook geeft de rechter met deze uitspraak de erkenning dat het anders kan.

7 opmerkingen:

  1. Ik weet niet hoe het daar gesteld is, maar in Brazilie kennen ze dat ook en in ruil voor werk krijgen de kinderen daar te eten. Dus "stop" kinderarbeid betekent in dat soort landen veel kindersterfte. Zo is er in Brazilie eens een vuilnisstortplaats afgesloten waardoor de mensen uit de buurt niet meer bij het vuilnis konden komen.
    Dus ook daar geen eten meer voor de jeugd waardoor ze gingen plunderen en stelen. Men ging toen jagen op de kinderen en werden gewoon afgeschoten als konijnen hier op het land. Het is lastig om op te lossen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor Stanny, dat is precies hetzelfde maar niet heus. Ik snap niet hoe je zoiets kan bagitaliseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk vind IEDEREEN dat erg kinderarbeid...
    We kunnen Tony chokolonie kopen....maar het zal een druppel op een gloeiende plaat zijn ...zo lang in die landen de politiek hier niks aan verandert

    Stanny bagateliseerde niet vind ik maar deed verslag.
    De weblog is toch niet gemaakt om elkaar te bekritiseren ???

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geen kinderarbeid: kinderslavernij, dat is nogal een verschil. Stanny bagitaliseert wel door te zeggen: "...maar in Brazilie kennen ze dat ook..." en daarna verder te gaan dat ze beter af zijn met de situatie waarin ze hun eten vanaf de vuilnisstort halen dan dat ze vermoord worden door de regering. Het is appels met peren vergelijken waarbij het grote verschil is dat de kinderen in Ivoorkust geen keus hebben, dat hebben die kinderen in Brazilie in ieder geval nog wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De Toon bevalt me niet geen ruzie en elkaar niet afvallen via de weblog ieders mening respecteren trouwens Hier in het westen vind IEDEREEN kinderslavernij niet kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit heeft niets te maken met het respecteren van elkaars mening. We zijn het er allebei, volgens mij, wel overeens dat kinderslavernij (of zelfs kinderarbeid of de situatie in Brazilie) te gek voor woorden is. Ik zeg alleen dat je ze absoluut niet met elkaar kan vergelijken en dat het probleem niet gebagitaliseerd mag worden. Hoe moeilijk kan het zijn om gewoon met bepaalde dingen rekening te houden door bv deze chocola te kopen (toevallig is de Jumbo de enige supermarkt was ze TC verkopen) ipv chocola waarvan de kans aanwezig is dat dit door kinderslavernij (nogmaals, kinderslavernij wat nog een heel stuk erger is dan kinderarbeid) gemaakt is? Het is gemakkelijk om te denken: "ach, het is toch maar een druppel op een gloeiende plaat". Als je maar genoeg druppels op een gloeiende plaat gooit koelt deze ook af.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is nu eenmaal de realiteit dat wat er met de kinderen gebeurt echt erg is.
    Ik wilde alleen maar de aandacht geven aan meer van dit soort praktijken die de aandacht verdienen en verandert zouden moeten worden.
    Maar hoe....

    BeantwoordenVerwijderen