donderdag 19 mei 2011

Is dit nu nog normaal?


De uitbetaling van een deel van de bonus aan Spykertopman Victor Muller is uitgesteld. Dit bleek donderdag na afloop van de aandeelhoudersvergadering van de eigenaar van het Zweedse autoconcern Saab. Muller zou een bonus van ongeveer een half miljoen euro ontvangen over 2010. Eerder sprak de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de verwachting uit dat Muller zou afzien van de bonus in verband met de financiƫle problemen bij Saab. Bij het verlaten van de vergadering zei Muller, zittend achter het stuur van een nieuwe Saab 95, dat hij het deel dat in aandelen wordt uitgekeerd (ongeveer twee derde) al heeft gekregen.

Het gedeelte dat contant wordt uitbetaald, krijgt hij pas nadat de niet-betaalde rekeningen van leveranciers van Saab zijn voldaan. De topman veegde de suggestie dat hij de bonus niet zou accepteren van tafel. ''Die heb ik echt verdiend. Het was heel hard werken." De aandeelhoudersvergadering was niet toegankelijk voor journalisten. Wel hield VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter de buitenwereld tijdens de vergadering op de hoogte via Twitter. Zo werd bekend dat de doelstelling dat Saab in 2012 zwarte cijfers schrijft, overeind blijft.

Verder is Spyker bijna rond met een nieuwe bestuursvoorzitter voor Saab. In maart werd bekend dat Saab-topman Jan Ake Jonsson zijn functie neerlegt. Hij heeft ongeveer veertig jaar bij de onderneming gewerkt. Muller liet weten dat er gepraat wordt met meerdere kandidaten en dat hij ''zo snel mogelijk'' met een naam zal komen. Op de vraag of Saab zich een topmanager met een hoog salaris kan veroorloven, zei Muller dat dit ''totaal geen probleem'' was.

De kleine producent van luxe sportwagens Spyker nam het Zweedse Saab begin 2010 over van het Amerikaanse General Motors. Het bedrijf kwam dit jaar in financiƫle problemen. De productie ligt al weken stil omdat toeleveranciers niet betaald kregen en niet leverden. Muller vond begin deze week de redding bij de Chinese autodistributeur Pang Da, nadat een overeenkomst met een andere Chinese partner uiteen was gevallen. Muller liet weten dat de topman van Pang Da volgende week vrijdag op bezoek komt in de fabriek van Saab in Zweden. Tegen die tijd hoopt de Spyker/Saab-topman dat de productie weer op gang is gekomen. Dit zou mogelijk zijn omdat Pang Da inmiddels 30 miljoen euro heeft overgemaakt, als vooruitbetaling voor 1300 auto's die het van Saab wil afnemen



5 opmerkingen:

  1. PPPPFFFFF Wat is er nog normaal,
    Complete gekte, niet alleen bij Spijker. Net of al dat vele geld een mens gelukkiger kan maken, echt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap niet goed waarom jullie je hier zo druk over maken? Volgens mij hebben jullie geen aandelen Saab of de intentie om die aan te schaffen. Het gaat om een bedrijf en Dhr. Muller heeft gewoon goede afspraken gemaakt. Daarbij is de beloning nu ook weer niet exorbitant hoog. Al die subsidies aan schimmige clubjes vind ik een heel stuk erger.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Neemt niet weg dat de Bonussen heel erg hoog zijn, Ligt aan de contracten die zijn afgesloten bij aanstelling.
    Als het dan slecht gaat met een bedrijf en er moeten mensen ontslagen worden, zou je toch mogen verwachten dat een directeur of iemand van de raad van bestuur [die al een heel hoog salaris hebben] afstand doen van hun bonus of met wat minder tevreden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En wat nou als hij Saab van de ondergang heeft gered en daardoor veel werkgelegenheid heeft laten bestaan? Bij bedrijven die staatssteun hebben gekregen ben ik het met je eens, bij andere bedrijven is het een kwestie van gemaakte afspraken. Een paar jaar geleden vroeg mijn werkgever of ik vrijwillig salaris wilde inleveren zodat het bedrijf gemakkelijker door de recessie zou komen. Ik heb dat toen geweigerd maar is in feite hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vinden jullie dit soort praktijken niet veel erger?

    BeantwoordenVerwijderen