zondag 3 januari 2010

Meisjes roze cadeaus geven is seksistisch


In het Verenigd Koninkrijk is een actiegroep opgericht tegen roze cadeaus voor meisjes. Volgens Pinkstinks (roze stinkt) zijn roze cadeaus voor meisjes seksistisch en rolbevestigend en staan zij een carrière in de weg. Staatssecretaris Prentice (justitie) heeft zich achter de campagne geschaard. Volgens Emma Moore, oprichtster van Pinkstinks, staat roze voor passief en leuk om naar te kijken. De voor jongens gebruikte kleur blauw daarentegen zou staan voor krachtig en uitdagend. Volgens Pinkstinks kweekt de kleur roze meisjes die alleen maar een prinses willen zijn die wachten op een prins.
Staatssecretaris Prentice vindt dan ook dat ouders hun dochtertjes 'progressievere' kerstcadeaus moeten geven, die hun ambities stimuleren om hun potentieel waar te maken. Critici vinden haar een 'humorloze feministe'.

Gelezen in de PZC, december 2009.

2 opmerkingen:

  1. Goed idee, ik heb gelijk alle roze speelgoed en kleding van de meiden in de kliko gemieterd en vervangen door progressief speelgoed (lees: boeken) en ander speelgoed dat de meiden hun ambitie stimuleert. Helaas hebben de meiden nog geen ambitie die verder gaat dan "als ik nu iets voor school doe dan mag ik straks een filmpje kijken". Hier is overigens nog een leuk filmpje over feminisme.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk filmpje,
    De "Meiden " hebben niet veel om aan te trekken en te spelen, als je alles in de kliko gooit. tis zonde.

    BeantwoordenVerwijderen