woensdag 12 maart 2008

Dolfijn redt gestrande walvissen


WELLINGTON - Een dolfijn heeft twee gestrande walvissen veilig naar open water geleid nadat mensen het niet was gelukt de dieren uit de kust van Nieuw-Zeeland te houden.


De dieren leken volgens een lokale reddingswerker te communiceren waarna de dolfijn de walvissen langs zandbanken naar zee "escorteerde".

"Ik heb nog nooit van zoiets gehoord", aldus Malcolm Smith die anderhalf uur vergeefs had geprobeerd de dieren te redden. "Het is verbazingwekkend."

Moko

De bewuste dolfijn, Moko genaamd, staat in het gebied aan de oostkust van het Noordereiland bekend omdat het graag met mensen speelt. Zijn gedrag betekende ditmaal vermoedelijk het verschil tussen leven en dood voor de drie meter lange potvis en haar kalf.

Kort nadat de walvissen uit het zicht waren verdwenen, pakte de dolfijn zijn favoriete bezigheid, spelen met zwemmers, weer op.

(c) ANP

3 opmerkingen:

  1. Dit was inderdaad een mooie reddingsactie van de dolfijn.
    Het zijn zeer schrandere dieren.
    Ik heb jaren geleden al eens over
    dolfijnen gelezen die mensen wisten
    te redden die in zee waren en aan-
    gevallen werden door haaien,die dolfijnen torpedeerden die haaien letterlijk tot ze vluchten of naar
    de diepte zonken,geweldige dieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kreeg kippevel toen ik het las. Prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De mens denkt veel te weten en te kunnen maar vergeet dat het zeer veel hulpmiddelen nodig heeft om het een en ander te kunnen realiseren.
    Een dier krijgt het mee met zijn geboorte en weet de weg te vinden kris kras over de wereld. Houdt zichzelf in stand zolang de mens zich er niet mee bemoeit. De walvissen die aanspoelen zijn niet de weg kwijt maar vluchten voor de geluiden die heersen in de zeeƩn die vaak veroorzaakt worden door allerlei apparatuur die de mens ontwikkeld in de vorm van sonar enz. Het geluid moet voor die beesten ondraaglijk zijn en willen zelfs het water uit.
    Men kan dit vergelijken met een mens die ingesloten zit door vuur en geen andere uitweg heeft dan door het raam te springen naar buiten ondanks de hoogte. De hitte van het vuur is ook ondraaglijk.

    Mens en dier is als water en vuur. We begrijpen elkaar niet en staan versteld van elkaars kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen