dinsdag 1 april 2008

Fitna

Het klinkt een beetje als een slogan voor een nieuw apparaat dat door Telsell wordt verkocht maar het is de naam van de langverwachte, zeer besproken en vergruisde film van Geert Wilders. Wat het precies betekend is een beetje een raadsel want fitna kan een aantal betekenissen hebben. Voor er ook maar 1 beeldje gezien kon worden had eigenlijk iedereen al een mening over de film. Nu de film is uitgekomen herziet (bijna) iedereen deze mening want het blijkt toch allemaal niet zo erg dan verwacht. JPB moest zijn doemscenario enigszins herzien, alhoewel hij met het zweet in zijn kruis toch vooral probeerde duidelijk te maken dat de Nederlandse regering niets met de film had te maken, het er niet mee eens is en uiteraard meteen gaat onderzoeken of deze toch wel niet verboden kan worden. Ik heb de film gezien en kan concluderen dat het eigenlijk precies is wat ik ervan verwacht had. Vreselijke beelden worden gekoppeld aan verzen uit de Koran en uitspraken van radicaliserende Imams. Uiteraard is dit zeer generaliserend, eigenlijk zoals Geert Wilders sinds zijn vertrek uit de VVD steeds meer gaan doen is. In het begin vond ik dat hij een goed punt had en was ik van plan om op hem te gaan stemmen. Nu Rita Verdonk een eigen partij heeft die niet zo gebiologeerd op één issue het partijprogramma maakt, lijkt me dat een betere keuze. Wat ik echter niet begrijp is dat mensen gelijk zo beledigd zijn. Demonstraties in Pakistan en Jakarta tegen Geert Wilders, zijn film en Nederland in het algemeen, tonen volgens mij aan dat deze mensen de film eigenlijk helemaal niet bekeken hebben maar demonstreren omdat het moet. Waar Geert Wilders overal is tegengewerkt zodat hij met de grootste moeite zijn film kon uitbrengen, worden makers van "tegenfilms" overal geholpen. Met belastinggeld is de tegenfilm van Ersin Kiris gemaakt, deze is via uitzendinggemist.nl gewoon te bekijken. Het opvallende aan deze film is dat hij uitgebracht is voordat de eigenlijke film was uitgebracht, knap hoor. Het laat maar weer eens zien dat links het op de eerste 3 netten van Nederland het voor het zeggen hebben. Ik denk dat de reactie van Dominee Gremdaat precies de spijker op de kop slaat.
Update: naar aanleiding van een aantal foutjes (die uiteraard door tegenstanders zoveel mogelijk uitgebuit worden) is er een nieuwe versie van Fitna verschenen.

6 opmerkingen:

  1. Ja....Ds Gremdaat heeft het goed verwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Filmpje Ds. Gremdaat: Slaat nergens op! Sorry.
    Beledigen moet kunnen, zoveel en zovaak men maar wil? En de gekwetsten zijn minkukels? Het wordt vast heel aangenaam als we bij elkaar op bezoek komen en elkaar maar gaan beledigen bij de vleet. En wie zich beledigd voelt.... Tja, dat is dan zielig voor die persoon.

    Laat de jongeren de politie en ambulancepersoneel maar beledigen(probleem van de dag). Het moet kunnen blijkbaar.
    Is het te lastig geworden om respect te tonen en ieder in zijn waarde te laten?

    De beelden in de film is nietszeggend, zo stelt men.
    Waar o.a. een journalist op de knieén die vervolgens de keel wordt overgesneden....
    Nu stelt het plotseling niks meer voor omdat de moslimwereld zich vrij stil houdt hierover. Althans, nog wel.

    We moeten de moslimwereld niet beledigen maar het systeem dat we handhaven. Het is hier nu eenmaal een paradijs voor bepaalde groepen, zoals Monaco een paradijs is voor een heel andere groep mensen.

    Het gaat mij veel te ver om de uitspraken van Wilders voor normaal aan te zien. Pak het systeem aan en niet de groep mensen die we nu als te lastig beschouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dan heb je duidelijk het filmpje van Ds. Gremdaat niet begrepen. Hij zegt ook helemaal niet dat we maar iedereen moeten beledigen.

    Het probleem van de dag is ook helemaal niet het beledigen van politie en ambulancepersoneel maar het hinderen van deze mensen bij het uitoefenen van hun werk of zelfs aanvallen.

    Ik vind ook niet dat je de film van Wilders als beledigd kan beschouwen, wat hij doet is generaliseren, hij koppelt gruwelijke beelden uit de Islam (die overigens gewoon op youtube e.d. te vinden zijn) aan teksten uit de Koran.

    De demonstranten tegen Fitna, Nederland en Denemarken, die je nu bijna dagelijks op het nieuws ziet, denk je dat die de film gezien hebben?? Ik denk het niet, ik denk dat ze door een invloedrijk iemand verteld zijn om de straat op te gaan en de Nederlandse vlag te verbranden. Als ze de film wel zouden kijken zouden ze niet anders kunnen reageren dan de moslimorganisaties in Europa.

    Wat doe jij precies om het systeem te veranderen wat we hier handhaven?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het gaat erover bij Gremdaat dat de Moslims zich zo dikwijls gekwetst voelen.. iedereen voelt zich wel eens gekwetst ...zij [de moslims sommige natuurlijk] kwetsen net zo goed.


    En toch is die Wlders een gek en had de film er niet moeten komen.
    Je mag hier in Nederland alles zeggen wat je wilt.....maar moet dat ook.??

    Wat U niet wil dat U geschied, doe dat ook een ander niet.! !

    En de media doet er altijd een flinke schep bovenop.
    Stemmingmakerij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Natuurlijk heb ik het filmpje niet begrepen. Wie snapt er wel wat van?

    Wat ik doe? Wat doet de gemiddelde burger?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat zal ik je zeggen wat de gemiddelde Nederlander doet: die kiest een kabinet met CDA-PVDA-CU waar we helemaal niets mee opschieten. Je moet in Nederland stemmen op de partij die zich het beste staande houdt in een coalitie. Dan denk ik dat Verdonk en Wilders een goede partij zijn. Laat ze het maar eens bewijzen dat ze het beter kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen