dinsdag 16 oktober 2007

Opvoeden is een kunst

Opvoeden is makkelijk/opvoeden is moeilijk. Een dilemma waar ouders zich dagelijks voor geplaatst zien. Elke ouder wordt geconfronteerd met vragen over het gedrag van kinderen, waar je niet zo maar een-twee-drie een antwoord op hebt. Gelukkig beschikken ouders over veel creativiteit waardoor ze vele ongelukkige en moeilijke situaties toch goed doorkomen. Ook komen de meeste kinderen hun jeugdtijd goed door en ontwikkelen ze zich tot verantwoordelijke volwassenen. Maar voor het zover is zijn er allerlei uitdagingen voor ouders en veel ervaringen voor kinderen.

Onze visie is dat kinderen zich ontwikkelen en leren door de ervaringen die ze aangeboden krijgen. Als ouder ben je onmisbaar om kinderen die ervaringen aan te bieden waarvan ze kunnen leren. Vaak gaat dat vanzelf en hoef je als ouder echt niet na te denken over welke ervaring een kind nu weer nodig heeft. Het is onzinnig om een kind van vier maanden te leren lopen, omdat het spier- en zenuwstelsel nog onvoldoende ontwikkeld is. Een kind van zes ingewikkelde sommen laten maken of mee laten doen aan een survivaltocht toont aan dat je als ouder weinig zicht heb op wat het kan. Kinderen ontwikkelen zich fysiek, emotioneel, cognitief en sociaal. Het een heeft met het ander te maken en voorwaarde om tot volgende ontwikkeling te komen. De ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel is bepalend voor wat een kind lichamelijk aan kan. De opvoeding moet dan ook aansluiten bij het ontwikkelingsstadium van kinderen. Anders stellen we onmogelijke eisen aan ze, met het gevolg dat het kind een terugval of stagnatie in zijn ontwikkeling krijgt. Op deze site gaan we met name in op het gedrag van kinderen en hoe ouders kunnen bijdragen aan een gezonde ontwikkeling door een opvoeding die kinderen stimuleert.

3 opmerkingen:

  1. Nou dat ziet er goed uit "opvoeden is een kunst "
    Als het hier gaat over het plan om Christian hier aan te laten deelnemen lijkt mij dat een goede manier om hem weer gemotiveerd en aan het werk/leren te krijgen.
    In zijn kindertijd en ook later is de opvoeding mijns inzien goed geweest ...nu nog een laatste duwtje, en als dat PEL en hijzelf er aan mee werken dan...moet het goed komen.

    Hopelijk komt hij er voor in aanmerking.
    We moeten met zijn allen POSITIEF blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staat ook nog een kolom opvoedadviezen op de site. Dat is natuurlijk voor iedereen goed om die eens te lezen.

    Je kan ook persoonlijk opvoedadvies vragen.

    BeantwoordenVerwijderen