woensdag 6 juli 2011

De beste reden om goed je best te doen op school


Wo'ers verdienen twee keer zoveel als mbo’ers

Van nu.nl:

AMSTERDAM – Mensen die een universitaire opleiding hebben afgerond verdienen met een jaarinkomen van 50.000 euro gemiddeld twee keer zoveel als degenen met een mbo-opleiding (25.000 euro). De inkomensverschillen worden groter naarmate men ouder is.

Foto:  ANP
Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.WO’ers verdienen gemiddeld anderhalf keer zoveel als mensen met een afgeronde hbo-opleiding (36.000 euro).
Onder jongeren (20 tot 25 jaar) zijn de inkomensverschillen tussen middelbaar, hoger en
wetenschappelijk opgeleiden niet groot. In deze leeftijdscategorie verdienen wo’ ers 1,14 keer zoveel als mbo’ers. Bij 60-plussers gaat het echter om 2,5 keer hoger inkomen.


Afstudeerrichting

De afstudeerrichting is bepalend voor de hoogte van het inkomen. In de zorg of economie zijn er grote beloningsverschillen, waarbij het inkomen sterk stijgt met het opleidingsniveau.
Een mbo’er met een zorggerelateerde opleiding verdient gemiddeld 17.000 euro per jaar, terwijl hbo’ers en wo’ers met een sociale opleiding gemiddeld respectievelijk 27.000 en 37.000 euro verdienen. Dit komt ook doordat in deze sector meer mensen in deeltijd werken.
Met een agrarische- of lerarenopleiding blijft het inkomen eveneens aan de lage
kant. Een studie gericht op juridische beroepen levert veruit het hoogste inkomen op,
gemiddeld 47 duizend euro per jaar.

Baan

De meeste mensen vinden volgens het onderzoek na hun studie een baan. Van de middelbaar en hoger opgeleiden onder de 65 jaar werkt ruim driekwart. Wo’ers hebben het vaakst een baan, gevolgd door hbo’ers en mbo’ers.
Vrouwen werken na hun studie gemiddeld minder vaak dan mannen.

Studieschuld

Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgevoerd om in kaart te brengen in welke mate afgestudeerden in staat zijn hun studieschuld terug te betalen.
Uit het onderzoek blijkt dat momenteel één op de negen afgestudeerden een inkomen heeft dat te laag is om te kunnen aflossen. Dit zijn voornamelijk alleenstaanden en mbo’ers.
Onder zelfstandigen heeft bijna een derde een te laag inkomen om hun studieschuld af te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten