donderdag 20 september 2007

Dodelijk visje

In het land waar koken tot kunst is verheft, overlijden elk jaar tientallen Jappaners aan het eten van Kogelvis (Fugu). Het gif van één kogelvis is genoeg om zo'n 30 mensen te doden. Toch vinden de Japanners het een onweerstaanbare lekkernij, kenners vergelijke de smaak met een mooi kunstwerk: delicaat, subtiel en zacht als zijde. Tot 1958 was het klaarmaken van Fugu verboden en tegenwoordig mogen alleeen speicaal opgeleide koks het klaarmaken. De opleiding duurt 3 (!) jaar en wordt afgesloten met een heel streng staatsexamen. Het gif van de kogelvis is terug te vinden in de eierstokken, het vel, de spieren en vooral de lever. Het gif zorgt voor verlammingen, waardoor je binnen een paar minuten stikt. Daarom moet het visafval door gespecialiseerde verwerkingsbedrijven worden opgeruimd. Dat is mede de reden dat een Fugu zo'n € 250,- per couvert kost. Helaas is het in Europa niet toegestaan om deze vis te serveren.

1 opmerking:

  1. Tijdens de vakantie heb ik daar een stuk over gelezen in het blad Quest.
    Een behoorlijke verantwoordelijkheid voor de kok.

    BeantwoordenVerwijderen